Te afli in: Pensiunea CerasuObiective turistice → Manastirea Suzana

Manastirea Suzana

Manastirea Suzana

Manastirea Suzana

Situata pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte – 14 km de Maneciu, intro fermecatoare pozitie naturala, Manastirea Suzana constitue un monument al spiritualitatii si al artei.
Despre manastire Alexandru Vlahuta scria in 1908: “Suzana este asezata intr-o poiana frumoasa, pe o frunte de damb, sub care se asvarl in Teleajen paraul Stanca din dreapta si Epurasul din stanga”.
Acestea unindu-se in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs.

In 1740 a fost ridicata de o credincioasa din Sacele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, o biserica din barne. Dupa 100 de ani, bisericuta de lemn ce purta hramul Sf. Ierarh Nicolae, din cauza intemperiilor, a devenit inpracticabila si a fost inlocuita in 1840 cu alta biserica, construita din piatra cu ajutorul PS episcop Chesarie al Buzaului si al credinciosilor, avand ca stareta, maica Suzana Albulet. Dar aceasta n-a durat decat 40 ani, ruinandu-se in urma cutremurului din 1838.
Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Mitropolit Primat D. D. Calinic si cu ajutorul credinciosilor Frangulea, Perlea N., D. Pitis si al altora, precum si al guvernului din acea vreme, in 1880 incepe constructia din zid a actualei biserici (a doua de la infiintarea manastirii) stareta fiind maica Natalia Perlea, matusa marelui compozitor si dirijor Ionel Perlea.
Constructia s-a terminat in ziua de 25 iulie 1882, avand hramul “Sf. Ierarh Nicolae”, dupa cum arata pisania. Manastirea mai are o bisericuta – Paraclisul – construita in 1911, pe vremea maicii starete Tomaida Perlea, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

© 2009 - 2022 Pensiunea Cerasu. POWERED BY WORDPRESS AND WPCRUNCHY